Egenanställning - det enklaste sättet att komma igång och driva egen verksamhet

Vill du komma igång med egen verksamhet, men tycker det är krångligt med den administration och det pappersarbete som kommer med att ha eget företag? Du skulle vilja komma igång snabbt, tryggt och enkelt utan att lägga energi på t ex bokföring och redovisning. I så fall kan egenanställning vara ett bra sätt att komma igång med din verksamhet.

Egenanställning är en sysselsättningsform som ökat starkt de senaste åren. 2019 fakturerade till exempel mer än 22 000 egenanställda för mer än 1,2 miljarder SEK genom Frilans Finans. Det som ett enkelt sätt att komma igång när man vill starta sin verksamhet, och många uppskattar att det är smidigt och tryggt att fokusera på själva verksamheten och veta att allt blir rätt mot Skatteverket. Här kan du läsa mer om egenanställning.

Starta eget och fakturera - utan eget företag 

Som egenanställd fakturerar du genom ett egenanställningsföretag, t ex Frilans Finans. Du hittar själv kunderna och förhandlar med dem om vilket uppdrag du ska göra och vilken ersättning du ska få. Men istället för att ha en enskild firma eller ett aktiebolag så har du ett konto hos Frilans Finans och fakturerar genom oss. Kontot skapar du på tre minuter, det är gratis och innebär inga förpliktelser.
 
När du hittat och kommit överens med en kund om ett uppdrag och pris så meddelar du samtidigt att du fakturerar genom Frilans Finans. När uppdraget sedan är utfört skapar du fakturan direkt på frilansfinans.se. Vi kontrollerar och skickar fakturan till kunden, och betalar ut lön till dig, skattad och klar.

Som egenanställd hos oss blir du anställd av oss för den period uppdraget avser. Du behöver därför inte tänka på sånt som skatter, sociala avgifter, momsinbetalningar, bokföring och redovisning. Det sköter vi, och vi rapporterar din inkomst till Skatteverket. I slutet av året är din sammanlagda lön från Frilans Finans förtryckt i din privata deklaration, precis som vilken anställning som helst.

Avgiften för att använda Frilans Finans är 6% av bruttobeloppet på varje skickad faktura. Det finns inga fasta eller dolda avgifter. I avgiften ingår att du under uppdragen har en ansvars-, olycksfalls- och livförsäkring. Det ingår också att vi sköter inkasso mot kund. Och har du frågor eller är osäker på något är du alltid välkommen att vända dig till vårt Klientstöd via telefon, chat och mejl .

Vill du veta mer om hur egenanställning fungerar? Kontakta Frilans Finans Klientstöd på eller ring till 0771- 15 10 00.

Lycka till!